ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ - ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΛΟΓΙΚΗ
Γράφει ο Μιχάλης Μπελέγρης*
Αποτελεί κοινή παραδοχή για όσους ασχολούνται με τεχνικά θέματα στην Ελλάδα, ότι η ύπαρξη κανόνων στην δόμηση και στην επισκευή των ακινήτων αποτελεί μονόδρομο για την οικιστική και αστική ανάπλαση των ελληνικών πόλεων. Ο έλεγχος αυτών των κανόνων και η τήρηση μίας κοινά αποδεκτής αισθητικής, βάσει των προδιαγραφών της κάθε περιοχής και ειδικά οικισμών που διατηρούν σημαντικά αρχιτεκτονικά στοιχεία, έχει ανατεθεί σε ειδική επιτροπή αρχιτεκτόνων, προερχόμενοι τόσο από τον ιδιωτικό όσο και τον δημόσιο τομέα.
Η επιτροπή αυτή στο πέρασμα των ετών έχει αλλάξει πολλές φορές ονομασία και ιδιότητες (ΕΠΑΕ, ΣΧΟΠ, Σ.Α. κλπ) και σήμερα να ακούει στο όνομα Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής.
Δεν είναι σε καμία περίπτωση λίγες οι φορές, που μηχανικοί ή ιδιώτες θέλοντας να επισκευάσουν , να αναγείρουν ή να επεκτείνουν μία οικοδομή έχουν βρεθεί μπροστά σε μία ατελείωτη αναμονή έως το θέμα τους να εξεταστεί από την αρμόδια επιτροπή (Σ.Α.). Σε νησιωτικές περιοχές δε, φροντίζουμε την ζωή των κατοίκων και όσων επενδύουν εκεί, να την κάνουμε ακόμη χειρότερη, καθώς όλες σχεδόν οι επιμέρους, περιοχές και όλες οι υποθέσεις θα πρέπει να τύχουν της έγκρισης αυτής της επιτροπής πριν την έκδοση της άδειας δόμησης.
Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονισθεί ότι η συμμετοχή των ιδιωτών μηχανικών σε αυτή την επιτροπή είναι αδαπάνως, οπότε αντιλαμβάνεται εύκολα κάποιος ότι η εξέταση της υπόθεσης του από το Σ.Α. λαμβάνει, κατά κάποιο τρόπο, ένα εθελοντικό χαρακτήρα και σίγουρα θα ολοκληρωθεί εφόσον ο χρόνος των μηχανικών της επιτροπής, τους επιτρέπει την παρουσία τους εκεί, εις βάρος φυσικά της επαγγελματικής τους δραστηριότητας.
Εάν τύχει φυσικά και κάποιος ενδιαφερόμενος "πέσει" και σε μεταβατική εποχή αλλαγής της σύνθεσης του συμβουλίου, τότε η αναμονή μπορεί να ξεπεράσει και τους 4-5 μήνες καθώς η διάλυση της παλιάς επιτροπής με την σύνθεση της καινούργιας, στην χώρα μας, δεν συμπίπτουν χρονικά αλλά μεσολαβεί διάστημα 2-3 μηνών τουλάχιστον ώστε να ολοκληρωθεί το "hand over".
Όμως παρακαλώ να μην πανικοβαλλόμαστε, ο νομοθέτης μετά την ολοκλήρωσης της διαβούλευσης με όλους αυτούς του ικανότατους «διαβουλευτές» μας, προέβλεψε ότι σε περίπτωση που δύο μήνες παρέλθουν από την ημέρα κατάθεσης φακέλου στο Σ.Α. χωρίς κάποια απάντηση τότε θεωρείται θετική η εισήγηση του. Για κακή μας τύχη όμως, ξέχασε να προβλέψει ότι αυτή η διάταξη του, δεν αποτυπώνεται επάνω σε κάποιο χαρτί και επομένως δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην έκδοση της άδειας δόμησης καθώς είναι "σιωπηρή".
Φυσικά αυτά δεν είναι θέματα που μπορούν να απασχολήσουν κανένα θεσμικό φορέα και κανένα οργανωμένο σύλλογο, καθώς αυτές οι περίοδοι συνήθως συμπίπτουν με την περίοδο διοργάνωσης της κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας, ή κάποιο αποκριάτικου πάρτυ. Αρκούμαστε λοιπόν στο παλιό καλό ρητό, "έτσι είναι τα πράγματα στην Ελλάδα".
Το ελληνικό δαιμόνιο όμως, δεν μπορεί να αρκεσθεί σε τέτοιου είδους στερεότυπα και έτσι οι "δυνατοί" παίχτες, που "ζουν επικίνδυνα" και αναζητούν συνεχώς τρόπους να παρακάμψουν νόμιμα την διαδικασία, ερμηνεύουν τις διατάξεις του νόμου με αποδεκτό τρόπο. Εξάλλου δεν αποτελεί μυστικό ότι οι ελληνικοί νόμοι έχουν την ιδιότητα - δυνατότητα να αυτοαναιρούνται .
Από σήμερα σε αύριο λοιπόν, αναμένουμε την ολοκλήρωση της σύστασης της σύνθεσης των Σ.Α. σε όλη την Ελλάδα με την ελπίδα ότι η νέα φουρνιά εθελοντών μηχανικών, θα σεβαστεί περισσότερο και το χρόνο της και το χρόνο μας και θα μπορέσει να κάνει την αυτονόητη οργάνωση και διαχωρισμό των θεμάτων σε σημαντικά και ασήμαντα κατανέμοντας ανάλογα και τον χρόνο εξέτασης - αναμονής.
Για τα υπόλοιπα ούτε συζήτηση.......
*Ο Μιχάλης Γ. Μπελέγρης είναι Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός Α.Π.Θ. Γεννήθηκε στην Χίο το 1983, σπούδασε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης με ειδικότητα στον κατασκευαστικό τομέα και στις σύμμεικτες κατασκευές σκυροδέματος και δομικού χάλυβα. Ο ιδρυτής της εταιρείας Belegris & Partners Co , zει και εργάζεται στην Χίο από το 2006, έχοντας συμμετοχή σε κοινωνικές και επαγγελματικές συνέργειες.